Central Texas USBC Tournament Rules
1. Central Texas USBC tournaments: Mens/Womens/Open shall be open to all members in good standing of the USBC and this association. Local Adult Association dues are $9. The Youth and singles tournaments are not closed to our association members.  Anyone in good standing with USBC can bowl. Original entries’ USBC memberships will be verified by the Association Manager.  
2. PARTICIPATION AND MULTIPLE PARTICIPATION for tournaments with Team and Doubles/Singles events.
a. A bowler may enter either Team event or Singles & Doubles or both.  Bowlers who enter Doubles must also enter Singles and vice versa.
b. Bowlers may enter as many times as they wish, but the same four-member team (Team event), the same two-member team (Doubles), nor the same bowler (Singles) may cash more than once.  For bowlers bowling multiple times within an event, the highest set will be used to calculate All Events.
3. SUBSTITUTIONS.  Substitutions are allowed but must be reported to the tournament director prior to the scheduled shift.  In case of injury or illness, substitutions will be allowed with adjusted scoring.  Substitutes are not required to reimburse the original entrant with entry fee, nor shall the substitute be expected to give original entrant any prize money or trophies.  Pacers are not allowed.  Substitutes may be asked to show current USBC for verification purposes.  Lineup changes are not permitted.
4. TARDY PLAYERS.  Any player or team arriving after the game has started will be allowed to bowl and the score(s) will count beginning in the frame then being bowled.  No score will be given for frames missed.  Late entries are not allowed for tournaments with on-site registration.
5. LATE ENTRIES.  No entries will be accepted passed the provided deadline. Entries postmarked later than one USPS business day after the entry closing date will not be accepted.
6. CHECK PAYMENTS.  There shall be a $25 fee on any returned checks.  Bowlers with a returned check will not be permitted to write checks for future association tournaments.  MAKE CHECKS PAYABLE TO CENTRAL TEXAS USBC.  Postdated checks will not be accepted.  
7. HANDICAP & ENTERING AVERAGE.  Handicap is calculated on 3 game basis. (Handicap will be calculated using 4 game basis for singles tournaments with 4 game qualifiers) Each bowler is responsible for verification of their own average whether submitted by self, their team captain or others.  The tournament director reserves the right to rerate any bowler.
a. Rule A – Bowlers will use the Central Texas USBC Tournament Average if number of games meets the required 21-game minimum.
b. Rule B - Bowlers will use the highest verifiable 2022-2023 USBC book average of at least 21 or more games or composite 2022-2023 USBC average with a total of at least 21 games bowled whichever is highest.
c. Rule C - If Rule A, or B does not apply.  Use the highest 2023-2024 current league average of at least 15 games as of date of participation.  Bowler must provide league standing sheet.
d. Rule D – If A, B, or C, does not apply use the highest 2021-2022 verifiable average of at least 21 games or composite 2021-2022 verifiable average with a total of at least 21 games whichever is highest.
e. Rule E – All others will bowl scratch. 
8. SCHEDULING & CHECK-IN.  Entrants will be notified by the tournament director only if they do not receive one of their requested squads.  Schedules are posted on the website 5 days prior to the tournament.  It is the bowlers' responsibility to verify the schedule and notify the tournament director if there are any problems.  Confirmations will be e-mailed to each team captain.  The schedule will not be changed except for emergencies.  Lanes will be assigned randomly using the tournament software, please annotate on entry form any accommodation requests (I.e., teams bowling together) Each event will be bowled on a pair of lanes. Check-in opens 60 minutes before the scheduled squad time. For those tournaments with onsite registration, check-In closes 15 minutes prior to squad start time.  
9. SCORING.  A tournament entrant will not be allowed to re-bowl a game or series except as authorized by the tournament director when the scores are irretrievably lost from an automatic scoring device.  Any scoring corrections must be accomplished prior to the end of the game.
10. PRIZES
a. Prize fees shall be returned 100% in each event collected.  There will be at least 1 prize for every 5 entries in Team, Doubles & Singles events, and at least 1 for every 8 entries in All-Events.  All cash awards shall be awarded on a handicap basis except the Scratch Events.  
b. In the event of ties for first place in any event, co-champions shall be declared with prize money divided equally and duplicate chevrons awarded.  Prize money for ties in any other position shall be divided equally among those tied.
c. Prize Funds will be distributed onsite for the singles tournaments immediately following the completion of bracket finals.  Any ties in this format, we will conduct a 9th and 10th frame roll off to break the tie. Handicap will be included if applicable.
d. All youth bowlers will have their prize funds submitted to SMART after the tournament standings are finalized. 
11.  PROTESTS & APPEALS.
a. This tournament will be conducted in accordance with USBC rules and the tournament director shall decide any question not covered by these tournament rules.
b. The tournament director shall have authority to hear and act on all protests concerning the tournament.  Any protest must be explicit and in writing as soon as possible after the infraction occurred.  In no case will a protest be considered after the prize list has been paid.
12.  UNAUTHORIZED ACTIVITIES.  Brackets and high game/series side pots not approved by the tournament director shall not be conducted.
13. Qualification for Tournament of Champions.  Bowlers winning first in any of the Central Texas USBC sanctioned tournaments will qualify to advance to the Tournament of Champions (TOC) at the end of the season.  A bowler may only qualify once for the Tournament of Champions. If a bowler has previously qualified for the Tournament of Champions, the next bowler in placement will be offered a spot.  All bowlers must participate in Central Texas USBC leagues.
14. DIVISIONS
a. OPEN & MENS:  Handicap is based on 100% of 220.
	
	DIV 1 – Hdcp
	DIV 2 - Hdcp

	Team
	760 & above
	759 & below

	Doubles
	380 & above
	379 & below

	Singles & All Events
	190 & above
	189 & below



b. WOMENS & SENIORS.  The Womens and Senior Tournaments only have 1 division for team, doubles and singles.  All bowlers will bowl against each other.  Handicap is based on 100% or 215.



